Lista till kommmunfullmäktige

 

Detta är våra tre toppnamn till kommunfullmäktige – Anette Jellve, Karsten Inde och Jenny Åkervall

 

På vårt årsmöte den 12 mars lade vi fast listan till kommunfullmäktige inför höstens val den 11 september.  Nedan följer en presentation av de tio översta namnen.

Lista till kommunfullmäktige 2022 

Kandidat nr 1

(Foto Peter Knutsen)

Jag heter Jenny Åkervall är 49 år och bosatt i Stocksund sedan 18 år. Jag är gift med Kalle och tillsammans har vi tre fina barn.

Jag är uppvuxen i Borås och mina föräldrar tillhör generationen som var aktiva i 68-vänstern så intresset för samhällsfrågor och politik har jag med mig hemifrån.

Jag har alltid gillat att skriva och läsa och därför sökte jag mig till journalistiken. Efter universitetsstudier i London jobbade jag som journalist på Göteborgs-Posten, Expressen och Borås Tidning innan jag blev chefredaktör för SSU:s tidning Frihet. Därifrån rekryterades jag som talskrivare åt dåvarande statsminister Göran Persson, kanske det mest lärorika och roliga arbete jag haft.

När vi flyttade till Danderyd engagerade jag mig lokalpolitisk. Det finns en stor tjusning i lokalpolitiken, att vara nära de som besluten berör. På lokal nivå blir politiken dessutom ofta mer lösningsorienterad och inte lika låst vid konfliktlinjer.

De senaste åren har jag skrivit skönlitterära romaner och arbetat med folkhälsa. Bland annat har jag och längdhopparen Mattias Sunneborn grundat organisationen 100 trappsteg med målet att inspirera människor till ökad vardagsmotion.

Hela vår familj är idrottstokiga. När jag var yngre spelade jag squash i landslaget och numera tränar och tävlar jag i friidrott, sönerna spelar fotboll, maken squash och dottern tränar gymnastik och ridning. Hemma hos oss rullar det nästan alltid någon fotbollsmatch på tv:n, särskilt hejar vi på Liverpool, Tvååkers IF och IFK Stocksund.

För mig handlar mitt politiska engagemang om människosyn. Insikten om att livets lott faller olika och slumpartat men att ett jämlikt samhälle bidrar till att ge alla människor samma chans att skapa sig det liv de drömmer om. Jämlika samhällen är också bäst rustade att möta kriser och utmaningar, det visar inte minst de senaste årens pandemi och nu kriget i Ukraina.

I Danderyd tycker jag vi kan göra så mycket mer för våra invånare, framför allt de yngre och de äldre. Vi har de bästa av förutsättningar att erbjuda kommunala verksamheter av högsta kvalitet. Det kommer jag att jobba hårt för.

 

Kandidat nr 2

(Foto Peter Knutsen)

Jag är Karsten Inde, 75 år ung och bosatt sedan 1993 i Stocksund med min fru Åsa. Jag har sju barn som alla är utflugna och fyra barnbarn gör livet till en fest nästan varje dag.

Jag växte upp i Norrköping och Finspång och efter studier i Uppsala och på GIH i Stockholm började jag som gymnastiklärare och speciallärare för synskadade. Bland annat på Tomtebodaskolan i Solna. Jag började arbeta med idrott för funktionshindrade och speciellt med både synskadade och rörelsehindrade ungdomar och vuxna i en träningsverksamhet.

1979 började jag min karriär som entreprenör och sålde och utvecklade rullstolar och hjälpmedel i mitt egna företag. Det ledde i sin tur att jag öppnade ett rehabiliteringscenter i Solna – Frösunda Center – för både barn, ungdomar och vuxna. Idag är Rehab Station Stockholm  världsledande inom rehabilitering.

Jag fortsatte och har utvecklat två större vårdbolag – Frösunda och Team Olivia. Jag tror på samverkan mellan det offentliga och det privata för patientens eller elevens bästa. Idag driver jag ett byggbolag på Gotland och ägnar mig åt utveckling av fastigheter och försöker bygga bostäder både på Gotland och i Stockholm.

Jag har alltid haft ett starkt föreningsengagemang och har startat och engagerat mig i flera föreningar, bl a IFK Stocksund, P18 IK på Gotland och Spårvägen Bordtennisklubb. Jag har också ett starkt engagemang för funktionshindrade barn och startade Svenska Downföreningen för barn med Downs Syndrom och Svenska Blissföreningen.

Jag brinner för utveckling och tillväxt och för starka värderingar om jämlikhet, frihet och rättvisa. Därför valde jag att engagera mig i den lokala politiken för att förbättra villkoren för idrott och kultur. Danderyd har så goda förutsättningar att gå framåt istället för att stå stilla. Vi måste också komma tillrätta med det utbredda missbruket av tobak, alkohol och droger och det kan vi bara göra genom attitydförändring och reella investeringar i våra barns framtid. Socialdemokraterna är det enda alternativet för utveckling och förändring i Danderyd. Valet är lätt både idag och den 11 september.

 

Kandidat nr 3

(Foto Peter Knutsen)

Anette Jellve är 69 år och boende på Klubbvägen

Född och uppväxt i Solna. Har en kort sejour i Sollentuna därefter många år i Täby. Kom till Danderyd och min fina lägenhet som jag stortrivs i 1991.

Mitt yrkesverksamma liv har varit inom Sveriges Domstolar, där jag under många år var ordförande för Fackförbundet ST inom Sveriges Domstolar. Många resor blev det mellan Ystad och Haparanda.

Innehade under en period på 90-talet uppdrag inom både Danderyds Arbetarekommuns styrelse, Kommunfullmäktige och platser i nämnder (bl.a. byggnadsnämnden och socialnämnden). Tyvärr var det svårt att kombinera detta med det fackliga uppdraget. Tog en timeout. Återkom inför valet 2014.

Idag är jag ordförande för Arbetarekommunens styrelse, ledamot i Kommunfullmäktige och Socialnämnden. Sitter även i valnämnden. Mandatperioden 2014–2018 satt jag i fastighetsnämnden.

Därutöver har jag en del uppdrag för partidistriktet bl.a. ordförande för länets seniorutskott. Ledamot i distriktets valberedning, satt även i valkommittén som tog fram listorna till Regionfullmäktige och Riksdagen.

Är nämndeman i Förvaltningsrätten i Stockholm samt allmänhetens företrädare i Etikprövningsmyndigheten.

Jag har två vuxna barn och fyra barnbarn i åldrarna två till tjugofem år. Det är en ynnest få se dem växa upp till vuxna individer. För träffar med dessa finns alltid tid. En viktig prioritering.

Det är framförallt de frågor som rör enskilda men även grupper som berör mig mest. Alla ska ha samma rätt till ett bra liv. Pengarna ska gå till rätt saker och användas på rätt sätt. Ett jämställt och solidariskt samhälle, där alla får plats och alla har förutsättningar till ett gott liv. Det vill jag arbeta för.

 

Kandidat nr 4

Hedvig Landahl är född 1978 och har bott i Danderyd sedan 2014.

Jag var tidigt intresserad av politik och internationella frågor och gick med i SSU som 12-åring. Så småningom pluggade jag statskunskap och juridik både i Sverige och utomlands. Jag arbetar nu sedan många år som tjänsteman i Regeringskansliet. Min familj är stor – fästman, fyra barn och fyra bonusbarn.

Jag tycker det är viktigt med ordning, reda och insyn i kommunens ekonomi. Skattepengar och gemensamma resurser ska satsas där de gör mest nytta. Som förälder har jag mött många kompetenta pedagoger, engagerade medarbetare och ledare i Danderyds olika verksamheter. Från förskola och skola till kulturskola och föreningsliv. I samma verksamheter har jag också – som en följd av oreda i kommunens ekonomi – upplevt nedskärningar och besparingar. Våra barns utbildningsmöjligheter måste i alla lägen skyddas. Då investerar vi i deras framtid.

Barn och ungas möjligheter i livet är en av anledningarna till att jag är socialdemokrat. Alla barn och unga ska ges samma möjligheter till en god utbildning. Vi behöver få bort drogerna från skolan och de elever som behöver extra stöd måste få det.

En annan fråga som engagerar mig är miljö- och klimatutmaningarna vi står inför. Här tror jag på smarta investeringar i – över tid – hållbara lösningar. För kommunen innebär det att satsa på kvalitet, gedigen sådan!

Jag är socialdemokrat eftersom jag tror på grundläggande liberala principer om alla människors lika värde och rättigheter, jämlikhet och frihet för alla människor. Alltför stora klyftor mellan människors levnadsvillkor och möjligheter i livet skapar ett sämre och mer otryggt samhälle för samtliga medborgare. Jämlika samhällen innebär helt enkelt bättre förutsättningar för företagande, jobb och ekonomisk tillväxt.

De flesta frågor vi har att hantera i kommunens verksamheter är på ett eller annat sätt påverkade av EU. Över 20 års arbete med EU-förhandlingar har gjort mig övertygad om vikten av internationellt samarbete och handel med såväl EU som NATO. Den insikten och de kunskaperna vill jag ta med mig in i kommunpolitiken.

 

Kandidat nr 5

Mitt namn är Olle Johansson, är 67 år och kandiderar till kommunfullmäktige i Danderyd för Socialdemokraterna . Jag är född och uppvuxen i Halmstad, mellanlandade i Norrköping och bor nu i Danderyd sen en tid tillbaka.

Med en bred erfarenhet från arbete, politik och livet själv vill jag vara med att göra ett bra Danderyd till ett ännu bättre Danderyd.

Politik är att vilja och att ta ansvar. Det mandat och förtroende vi får av medborgarna ska vi förvalta i en välfärd för alla invånare. En välfärd där våra barn och ungdomar ges möjlighet att nå sina högsta mål. En välfärd där våra äldre känner trygghet och får den omsorg man förtjänar. En välfärd där vi kan finnas i naturen eller ta del av ett rikt föreningsliv.

Politiken måste alltid leda och ta ansvar. Som Socialdemokrat ser jag pragmatiskt på den kommunala verkligheten. Med åtta år som kommunalråd i Norrköping vet jag att vi kan påverka. Det är politiken, inte tjänstemän som styr. Jag är övertygad om att Danderyd med sina goda förutsättningar bättre kan använda sina resurser. Men då behöver vi ha kontroll över våra verksamheter och vår ekonomi.  Vi ska alltid välja bästa alternativet utan att färgas av ideologiska skygglappar. Vi ska upphandla när det är bäst och vi ska driva i egen regi när det ger bäst resultat.

Jag ser fram emot fyra spännande år som politisk företrädare för Danderydsbor i allmänhet och socialdemokrater.

 

Kandidat nr 6

Karl Stenqvist, är född 1974 i Stockholm och har varit bosatt i Danderyd sedan 2004.

Jag bor tillsammans med min fru och två barn i Stocksund. Vår äldsta son bor sedan en tid i Varberg och spelar fotboll på heltid men har vuxit upp i Danderyd och fått sin fotbollsskolning i IFK Stocksund. Vår mellanson går på Sammis i Djursholm och spelar fotboll i IFKs U19-lag och vår dotter går i Stocksundsskolan och är aktiv i Enebybergsgymnasterna.

Jag har haft ett politisk intresse sedan jag var barn men engagerade mig partipolitiskt först när vi flyttade till Danderyd. Det var en självklarhet för mig att det blev i Socialdemokraterna. Jag är förvisso övertygad om att ett samhälle behöver ett livfullt och framåtlutat näringsliv men tänker också att det måste vägas upp av ett starkt samhälle där demokrati styr och inte kapital. Vissa viktiga samhällsfunktioner passar enligt mig inte alls att upphandla utan ska drivas i offentlig regi för bästa kvalitet och resursutnyttjande. En annan viktig del för mig som socialdemokrat är att alla barn och unga ska ges samma chanser att må bra och utvecklas oavsett bakgrund. Då kan det krävas rejält större investeringar i vissa unga än i andra, men tillslut är det ändå värt det samhällsekonomiskt.

Jag är i grunden civilingenjör från KTH men har också studerat på Handels. De senaste 20 åren har jag arbetat i ledande befattningar inom bygg- och fastighetsbranschen. Sedan 2016 är jag VD på ett bygg- och installationsföretag som jag även grundat. Med min kunskap och bakgrund har det fallit sig naturligt att lokalpolitiskt främst arbeta med frågor som rör kommunens fastigheter och mark. Här försöker jag verka som motkraft till den borgerliga majoritetens iver att rea ut mark och fastigheter och att till varje pris outsourca kritiska kompetenser. Jag gör det jag kan för att svänga perspektivet till att vi i Danderyd ska förvalta och utveckla våra fastigheter för kommande generationer över hundratals år. Jag vill också säkerställa och öka värden samt verka för att vi har lokaler och anläggningar i bra skick som uppskattas av våra medborgare – såväl unga, äldre och personalen Jag har också varit engagerad i att återuppbygga mer egen kompetens inom kommunen för att ta hand om och utveckla vårt bestånd. Jag är kraftfull motståndare till all form av utförsäljning av kommunala fastigheter och vill återuppliva ett kommunalägt bostadsbolag. Jag vill också att vi vågar investera i nya anläggningar inom idrott och kultur som till exempel fler inomhushallar, en riktig gymnastikhall, en uppvärmd fotbollshall, ett nytt badhus (Vårt befintliga är uttjänt) och säkerställa att de anläggningar vi redan har är i gott skick till glädje för Danderyds invånare.

Jag är stolt medlem i Socialdemokraterna och jag söker ert förtroende för kommande mandatperiod, främst för att fortsätta arbetet med Danderyds fastigheter, mark och anläggningar.

 

Kandidat nr 7

Jag heter Bodil Ström är 65 år och Danderydsbo sedan -92.

Vägen hit gick via 18 år i den skånska myllan och sedan 18 år i Linköping. Med mig till Danderyd hade jag min man Anders och våra 4 söner.

Här drabbades jag av arbetslöshet för första gången 4 månader tog det tills jag fick anställning som vårdbiträde inom hemtjänsten i Stocksund. Jag har under mina 22 år i hemtjänsten sett hur arbetet förändrades från enkla arbetsuppgifter till ett viktigt och svårt arbete som kräver både utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet. Som chef i Lidingöstad fick jag vara med om att utveckla personalen till stolta, ansvarstagande experter inomyrket.2014 sa jag upp mig för att få genomföra en av mina livsdrömmar, vi blev jourhem för barn. Det blev fem intensiva spännande, roliga och fruktansvärt sorgliga år. Idag är vi familjehem åt en pojke som nu är tonåring och del av vår familj.

Socialdemokrat har jag varit i hjärtat större delen av mitt liv men jag blev medlem först efter förra valet. Jag är med i styrelsen och är nämndeman i Attunda tingsrätt. I senaste kyrkovalet blev jag invald och sitter i Kyrkofullmäktige, kyrkorådet och kyrkogårdsutskottet.

I alla dessa och andra sammanhang vill jag arbeta för dem som behöver en förstärkt röst för att höras och för ökad solidaritet med dem som kämpar för att komma in vårt samhälle. Danderyd har så stora möjligheter att påverka samhällsutvecklingen. Ta emot och behåll inte bara dem som liknar oss utan människor från alla hörn. Det är solidaritet som kan ändra samhällsutvecklingen i en riktning vi alla önskar och har nytta av.

 

Kandidat nr 8

Jag, Erik Aurell, är född 1961 i Göteborg och har varit bosatt i Danderyd sedan 1998. Jag har under mitt yrkesliv sysslat med forskning, undervisning och ledning inom akademiska organisationer. Sedan 2003 har jag anställning som professor i Biologisk Fysik vid KTH. 2021 fick jag utmärkelsen ”Nit och redlighet i Rikets tjänst”. Jag har alltså totalt varit statligt anställd i 30 år.  Jag har publicerat ungefär 150 vetenskapliga artiklar om olika problem, och jag har också haft flera internationella uppdrag. Jag är gift med Beata Aurell sedan 1988. Tillsammans har vi tre barn, sedan ett drygt halvår också ett barnbarn.

Innan jag gick med i Socialdemokratiska partiet var jag inte politiskt aktiv. Mitt motiv att engagera mig var i första hand en motvilja mot den allmänna högervridningen i samhället som varit ganska tydlig både i Sverige och i Europa under rätt lång tid. Jag har också länge ansett att marknadslösningar inte fungerar särskilt väl inom den allmänt finansierade välfärden. Detta gäller inte minst i mitt eget yrke. Ofta blir det varken hackat eller malet, och vad som i konsultjargong ofta kallas PowerPoint-verksamhet.

Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder och regionen är en av de mest dynamiska i Europa. I en del teknikintensiva områden har Region Stockholm ett av de mest dynamiska näringsliven i världen. Stockholm och inte minst Danderyd har alla förutsättningar att bli lika framstående i alla avseenden.

Det är som stolt medlem i Socialdemokraterna jag söker Danderyds medborgares förtroende för nästa mandatperiod, för att arbeta för att förenkla och förbättra livet för medborgarna.

 

Kandidat nr 9

Jag heter Åsa Inde och är 61 år och bosatt i Stocksund sedan snart 30 år. Jag är mamma till fem pojkar som nu är vuxna och utflugna. Det har varit mycket engagemang kring barnens skolgång och fritidsaktiviteter.  Helgerna har varit ”räddade” med spännande sysselsättningar som att få heja på fotbollsmatcher, simtävlingar och pingisturneringar.

Jag är uppväxt i Borås med pappa som var bankkamrer och mamma som utbildade sig till sjuksköterska när hon var 50 år. Hon hade bara fått gå i skolan i sex år men fick möjlighet via folkhögskola och kommunal vuxenutbildning att få en akademisk utbildning. Det är en möjlighet som är fantastisk och som vi har socialdemokraterna att tacka för.

Jag utbildade mig till sjukgymnast i Lund och efter ett år som fysioterapeut (som det numer heter) i Gäddede i nordvästra Jämtland flyttade jag till Stockholm och började arbeta på Stortorpskliniken i Farsta.

Jag har tillsammans med min man byggt upp två vårdbolag, Frösunda Center, Frösunda Omsorg och Team Olivia. Rehabilitering av neurologiskt funktionsnedsatta var vårt fokus.

Tack vare mitt arbete har jag fått möta fantastiska människor med andra förutsättningar i livet. Jag har lärt mig att engagemang och solidaritet kan göra stor skillnad! Under förra flyktingvågen 2015 var jag med och drev ett Boende för ensamkommande flyktingbarn på Gotland. Att möta några av pojkarna som idag är undersköterskor, taxichaufförer, restauranganställda eller värdar på Destination Gotland värmer.

Jag är sedan ett år tillbaka Nämndeman i Attunda Tingsrätt. Det är intressant och känns viktigt att bidra till rättssäkerheten.

I min uppväxt tränade jag mycket simning. Det var väldigt roligt och jag har fortfarande ganska bra koll på alla simhallar i Sverige. De senaste åren har jag tagit upp simningen igen. Tisdagar och torsdagar är numer vikta för morgonträning. Det är också roligt att kunna bidra som funktionär när våra ungdomarna står på startpallen.

Jag tycker att Danderyd borde kunna mycket bättre när det gäller att ge våra äldre en bättre omsorg och service och våra yngre bättre förutsättningar att nå sina mål och drömmar. En avgiftsfri kulturskola och investeringar i idrott och föreningsliv gör våra yngre till mer ansvarstagande medborgare.

 

Kandidat nr 10

Olle Hansson, 70 år och boende i Stocksund

Efter 50 år i Täby flyttade hustrun och jag till en ny lägenhet i Stocksund år 2005. Är uppvuxen i Täby och har jobbat i energibranschen sedan 1980 efter ett kort gästspel, direkt efter KTH Väg och Vatten, hos det kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg. Via Stockholm Stad, Stockholm Energi, Birka samt senare Fortum och Ellevio har jag fått engagera mig bland annat i utvecklings- och strategiska frågor. Har även läst dryga tre terminer nationalekonomi med fokus på cost-benefit analyser. Mest elnätsfrågor har det blivit under jobbåren och som berört teknik, omregleringen av elmarknaden och samverkan inom branschen vad gäller teknikutveckling.

Föreningsmänniska och har bland annat över 30 år som kommunal förtroendevald i Täby, ABF, aktiv inom friidrottsrörelsen och idag ordförande i styrelsen för bostadsrättsföreningen där vi bor i Stocksund. Jobbar fortfarande lite åt Ellevio med utvecklingsfrågor.

Samhällsbyggarnas sektion för Hållbar Utveckling där jag medverkat sedan början på 2000-talet är ett nätverk där deltagarna delar med sig av sina erfarenheter och genom seminarier sprider kunskap om frågor som stödjer en positiv samhällsutveckling, hållbar utveckling.

Naturligtvis är valarbetet något som får en hel del tid. Under sommaren hoppas jag kunna hinna med annat också.

Att sticka ut med kajak en tidig stilla morgon i skärgården är härligt och laddar batterierna. Skall också gå på en snabbkurs i Hobie Cat 16 segling. Får alltid tid till att umgås med familj och vänner men även vara hundvakt en vecka. Jag har några olästa böcker. Närmast på tur att läsas är ”Vad är Socialdemokrati – En bok om idéer och utmaningar” av Ingvar Carlsson& Anne-Marie Lindgren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook Twitter Email